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Frequently Asked Questions about Sidewalk Certification for 
Property Sellers, Buyers, and Renovators. 

Effective July 9, 2019: Before a title transfer may be completed, property owners must complete an 
inspection, and any necessary repairs and upgrades, to bring abutting sidewalks into compliance. 
(Oakland Municipal Code Chapter 12 Section 12.04.380) 
 
Q. Does this apply to me? 

This City Council ordinance applies to property owners who are selling, buying, or renovating [project 
value > $100,000] property in Oakland. Some exceptions include property transfers during the 
administration of a decedent’s estate, transfers between co-owners, transfers to trusts, transfers to a 
spouse or registered domestic partner (including in the event of marriage dissolution or separation), or 
transfers because of a foreclosure or similar process. Properties with no improved sidewalk are also 
excluded. 

Q. What is the process to certify my sidewalk? 

All property owners must apply for a Sidewalk Certificate of Compliance with the OakDOT Permit 
Counter prior to the first close of escrow on the property, or concurrent with the permitting process for 
a $100,000+ renovation. Fill out an application here and email to DOTOnlinePermits@oaklandca.gov.  
The compliance process will depend on the condition of your sidewalk [see below]. 

 

Sidewalk needs repairs.

Hire a  licensed contractor to inspect the sidewalk.

No repairs needed.

The certi fication is 
processed while-u-wait.

Sidewalk subject to random OakDOT inspection: up to 5 years from 

date of certification.

Contractor: obtains an OakDOT 
repair permit, completes the 
repairs, and photographs the 

finished work.

Contractor applies for a  
Compl iance Certificate at 

OakDOT. Documentation: 
inspection report, 
contractor 
invoice, photos.

Documentation: 
Sidewalk repair 
permit, 
inspection report, 

photos.

Contractor receives original certificate. Scanned image is saved in Oakland City 
Govt database. Property Owner shares Certificate with title company.

Contractor photographs 
the compliant sidewalk.

Sidewalk Certification Process

https://www.oaklandca.gov/services/curb-gutter-sidewalk-permit
mailto:DOTOnlinePermts@oaklandca.gov
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If your sidewalk requires repair, you will need to hire a licensed contractor permitted by the City to 
complete the repairs. After repairs are completed, the licensed contractor (or professional engineer or 
licensed architect) self-certifies that the work has been performed per code and completes a Sidewalk 
Certificate of Compliance through the DOT Permit Counter or DOTOnlinePermits@oaklandca.gov. 
Note: You do not need to wait for a City inspection to receive your Sidewalk Certificate of Compliance. 

If your sidewalk does not require repair, you will need a licensed contractor (or professional 
engineer or licensed architect) to inspect the sidewalk and to apply for a Sidewalk Certificate of 
Compliance at the OakDOT Permit Counter or DOTOnlinePermits@oaklandca.gov. Again, you do not 
need to wait for a City inspection to receive your Certificate of Compliance. 

If your property does not have a sidewalk, you are not subject to the ordinance, and you are not 
required to obtain a Sidewalk Compliance Certificate. You do not require any documentation. If you 
have questions or concerns, please contact the Permit Counter at 
DOTOnlinePermits@oaklandca.gov.  

Q. How do I know if my sidewalk requires repair? 

Any crack, depression, or vertical offset of more than ¼ inch is considered a defect, per Americans 
with Disabilities Act (ADA) guidelines. 

Q. Which documents will I need to certify my sidewalk? 

Any documents that support the representation made in your application including the inspection 
report, a detailed contractor’s invoice, and photographs of the sidewalk (before and after, as 
appropriate). Supporting documents will be scanned and added to the certification record in 
OakDOT’s permit database. 

Q. How much will it cost to obtain a compliance certificate? 

Applicants pay the standard OakDOT Permit Intake Fee + a 14.75% Records and Technology Fee. 
As of March 24, 2021, the Intake Fee + 14.75% amounted to $84.92. Sidewalk repair permits carry a 

separate fee. Consult the Oakland Master Fee Schedule for up-to-date fee details. 

Q. What if I cannot complete the repair in time? 

If you cannot obtain a Compliance Certificate for your sidewalk before title transfer, you may apply for 
a Provisional Sidewalk Compliance Certificate which will allow a 120-day extension from the issue 
date for sidewalk repair work to be completed. The Provisional Sidewalk Compliance Certificate must 
be issued before title transfer. Up to two (2) additional 120-day extensions may be issued at request. 
Full fees apply.  

During the 120-day extension period, the responsible party, as negotiated between the buyer and 
seller, shall complete the requirements to obtain a Sidewalk Compliance Certificate by repairing or 
replacing the sidewalk as necessary. Note that once the title transfer is complete, the new property 
owner is solely responsible for obtaining the Sidewalk Compliance Certificate. 

Applicants applying for a Provisional Sidewalk Compliance Certificate will pay the standard OakDOT 
Permit Intake Fee + a 14.75% Records and Technology Fee. As of March 24, 2021, the Intake Fee + 

mailto:DOTOnlinePermits@oaklandca.gov
mailto:DOTOnlinePermits@oaklandca.gov
mailto:DOTOnlinePermits@oaklandca.gov
https://www.oaklandca.gov/documents/fiscal-year-2018-2019-master-fee-schedule
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14.75% amounted to $84.92 (consult the Oakland Master Fee Schedule [MFS] for up-to-date fee 
details). This fee will then be applied towards the final Compliance Certificate once compliance is 
achieved before the end of the 120-day period. 

Failure to comply may result in an OakDOT inspection, and further civil penalties may ensue, up to 
and including a lien on the subject property. 

Q. Which types of contractors can certify sidewalk repairs? 

A self-certification inspection shall be conducted by a contractor holding specified “A,” “B,” “C-8” or “D-
6” license and a current valid Oakland Business License. 

In addition to the above licenses, if concurrent permitted work is occurring, the contractor permitted to 
work at the address may inspect and certify the sidewalk so long as their contractor license includes 
concrete or related construction (e.g. “C-42” or “C-57”). 

Q. How long is the Compliance Certificate effective? 

A Compliance Certificate will be effective for 5 years after the date of issuance. 

You do not need to apply for a new Sidewalk Compliance Certificate if your property has a valid and 
unexpired Sidewalk Compliance Certificate. 

To check if your property has a valid and unexpired Compliance Certificate, check the City’s Accela 
permit system here for the property address (the certification will appear as the Record Type “OPW – 
Curb Gutter Sidewalk”) or email the OakDOT Permit Counter at DOTOnlinePermits@oaklandca.gov. 

Q. What if my property is part of a Homeowners Association? 

A Home Owners Association (HOA) or Community Association is a nonprofit corporation or 
unincorporated association that manages or governs a joint owner development and operates in 
accordance with governing documents, whether the corporation or association is formally designated 
or commonly referred to as an HOA or community association. Examples include condominiums, 
townhomes, planned unit developments, stock cooperatives, and other projects where separately 
owned individual units or parcels exist in conjunction with a common area. 

HOAs or Community Associations are responsible for maintaining, repairing, and certifying sidewalks 
when sidewalks are a “common element” or a “common area” in governing documents such as the 
Covenants, Conditions and Restrictions (CC&Rs). The individual unit owners--as a group--are 
responsible for maintaining repairing, and certifying sidewalks if the HOA or Community Association 
does not cover sidewalks as a “common element” or a “common area” in governing documents such 
as the Covenants, Conditions and Restrictions (CC&Rs), or the joint owner development is not 
managed or governed by a HOA or Community Association. 

Each HOA or Community Association should bring all sidewalks adjacent to the development into 
compliance. The HOA or Community Association will receive a Compliance Certificate once all 
sidewalks within their maintenance responsibility comply through the regular compliance process. 
Compliance Certificates are valid for 5 years. 

https://www.oaklandca.gov/documents/fiscal-year-2018-2019-master-fee-schedule
https://aca-prod.accela.com/oakland/customization/common/launchpad.aspx
https://aca-prod.accela.com/oakland/customization/common/launchpad.aspx
mailto:DOTOnlinePermits@oaklandca.gov
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If you are buying, selling, or renovating a property in an HOA or Community Association, contact your 
HOA or Community Association to request a copy of the Compliance Certificate to use during title 
transfer. 

If your HOA or Community Association does not yet have a Sidewalk Compliance Certificate, then a 
no-fee Compliance Certificate can be issued to you as the property owner from the OakDOT Permit 
Counter. The City may then inspect the sidewalks and issue Notices to Repair for damaged sidewalks 
to the HOA or Community Association. 

Q. What if my sidewalk is damaged by a City tree? 

If you believe sidewalk damage is caused by a City of Oakland tree, the City must first verify that the 
tree is an official City tree. If the tree is not an official City tree, repair responsibility rests with the 
property owner. If the tree is an official City tree, the City must determine whether sidewalk damage at 
the address is caused exclusively by a City tree, partially, or not at all. Damage caused by City crews. 
The property owner must still arrange for inspection and repairs as needed for the remainder of the 
sidewalk. A Sidewalk Certificate of Compliance can be issued even if verified damage due to city 
trees has not been repaired by the City. 

Q. Is concrete shaving or horizontal sawcutting allowed and do I need a permit? 

This repair technique involves special equipment that “shaves” concrete panels to eliminate minor 
sidewalk uplifts without grinding or damaging the concrete slab. No permit is required for repairs 
under 25 square feet.  


